Tolong klik ye. Membantu kan amalan mulia ^_^

Monday, February 15, 2010

Valentine's Day : Antara Cinta Islam dan Cinta Kekasih14 Februari. 

Tarikh keramat kononnya buat semua pasangan kekasih. Hari ni Miss TSD sendiri melihat berita jam 1.30 petang di TV3. Berpuluh anak muda di tangkap atas pelbagai adegan maksiat sempena sambutan hari kekasih di Malaysia ni. Tu baru yang tertangkap, yang selamat?? Masya ALLAH, tak sanggup nak hitung. 

Rasanya dah berjuta kali dah para pendakwah dan ulama' mengeluarkan pelbagai fatwa dan hukum tentang sambutan hari kekasih ni. Tapi malangnya, ramai yang tak tahu. Mungkin dah tahu dan buat-buat tak tahu kan. Takpelah, kerana sayangkan bangsa seISLAM,  Miss TSD ingin menyiarkan artikel berkenaan Valentine's Day ni.

Valentine Day adalah suatu perayaan yang berdasarkan kepada pesta jamuan ‘supercalis‘ bangsa Romawi kuno di mana setelah mereka masuk Agama Nasrani (kristian), maka berubah menjadi acara keagamaan yang dikaitkan dengan kematian St. Valentine. Mengikut beberapa sumber, Valentine adalah nama bagi seorang paderi Kristian yang giat menyebarkan agama tersebut di Rom ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Pada masa pemerintahannya, Claudius II telah memenjarakan orang-orang Kristian kerana mengamalkan agama yang bertentangan dengan agamanya. Oleh kerana Valentine seorang penyebar agama Kristian, beliau juga telah ditangkap, diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari.

Orang-orang Kristian menganggap bahawa Valentine merupakan seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Dia disamakan dengan Jesus yang kononnya mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya. Valentine bagi penganut agama Kristian adalah lambang kasih sayang sejati diantara seorang hamba dengan tuhannya dan sesama manusia. 

Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertulis From your Valentine.

Terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa valentine adalah sempena hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi St. Valentino telah mengumumkan hari tersebut sebagai hari kasih sayang kerana padanya Islam adalah ZALIM! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine.

Semoga anda semua mengambil iktibar!!!
Sedarlah wahai Umat Islam semuanya.

Mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini padahal ia adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..

Fikir-fikirkan.

0 flying words:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

The Shawls Detective Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template